Hrvaške strokovne šole v okviru muzejsko-šolskega partnerstva - Zadravec, Valentina; Miklošević, Željka (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Prispevek predstavlja rezultate raziskave odnosa med muzejem in šolo z vidika učiteljev gimnazij in srednjih strokovnih šol ter podaja njihove trenutne in želene interakcije. Rezultati kažejo, da učitelji poklicnih šol redkeje organizirajo ekskurzije in so z odnosom muzejev manj zadovoljni. Značilnosti interakcij med muzejem in šolo so skupne obema skupinama šol ter tvorijo model razmerja nizke intenzivnosti, pri čemer vsaka institucija ohranja svoje posebne pristojnosti, odgovornosti in vire. Za razliko od odgovorov gimnazijskih učiteljev odgovori učiteljev strokovnih šol ne kažejo na spremembe v napredku odnosa med šolo in muzejem.
Keywords: gimnazija, srednja strokovna šola, muzeji, muzejsko-šolsko partnerstvo, modeli interakcije