Prevajanje izrazov nominalnega naslavljanja glede na spol in družbeni status v filmih Hue and Cry in Indiscreet - Rosič, Eva; Valh Lopert, Alenka (Revija za elementarno izobraževanje, 2018)
Prispevek je študija primera, v kateri so predstavljeni izrazi nominalnega naslavljanja pri prevajanju iz angleškega jezika v slovenskega. Namen raziskave je bil s pomočjo jezikovne analize podnapisov filmov ugotoviti, kakšen in kolikšen vpliv imajo sociolingvistični dejavniki (za analizo so bili izbrani spol, starost, družbeni status) na prevajanje izrazov nominalnega naslavljanja. Gradivo so predstavljali angleški izvirni govor dveh izbranih filmov, tj. Hue and Cry in Indiscreet, in slovenski podnapisi obeh filmov.DOI: 10.18690/rei.11.4.293-314.2018COBISS-ID: 24340488
Keywords: nominalno naslavljanje; sociolingvistični dejavnik; spol; starost; družbeni status; Hue and Cry, Indiscreet