Povezanost glasbenih preferenc z depresivnostjo pri mladostnikih - Burian, Urška; Malešič, Diana; Bankovič, Anja; Habe, Katarina (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
Mladostniki so populacija, ki je za vplive glasbe še posebej dovzetna, depresivnost pa je v tem razvojnem obdobju najpogostejša psihopatologija. Tako smo želeli v raziskavi osvetliti odnos med tema dvema aktualnima fenomenoma v mladostnikovem življenju. V raziskavi je sodelovalo 272 mladostnikov (193 deklet in 79 fantov). Podatke smo pridobili s pomočjo Beckove lestvice depresivnosti (BDI II) in Kratkega testa glasbenih preferenc (STOMP). Na podlagi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da se preferiranje refleksivne in konvencionalne glasbe z depresivnostjo povezuje negativno, medtem ko je preferiranje uporniške glasbe z depresivnostjo povezano pozitivno. Razlike med spoloma niso bile potrjene. Opozorili smo tudi na problem  veljavnosti vprašalnika  STOMP, saj se je njegova veljavnost na slovenskem vzorcu izkazala za vprašljivo.DOI: 10.18690/rei.12.1.113-138.2019 COBISS-ID: 24678408
Keywords: depresivnost; glasbene preference; mladostništvo; funkcije glasbe; vpliv glasbe