Primary Education Reform in Montenegro from the Perspective of Teachers and Parents - Mićanović, Veselin (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
Reforma osnovne šole v Črni gori z vidika učiteljev in staršev. Za črnogorski sistem vzgoje in izobraževanja v začetku novega tisočletja so značilna intenzivna reformna prizadevanja. Cilj raziskave je ogledati si ključne vidike tega procesa v osnovnem izobraževanju v Črni gori z vidika njegovih udeležencev – učiteljev in staršev. Kvalitativna raziskava je bila izpeljana z intervjuvanjem fokusnih skupin. Rezultati kažejo, da je bil dosežen precejšen napredek, a pokažejo tudi resne pomanjkljivosti – pomanjkanje institucionalne podpore šolam v procesu tako načrtovanja, usposabljanja učiteljev kot implementacije novega kurikula.
Keywords: Črna gora; reforma; osnovna vzgoja in izobraževanje; učenec; starši; učitelj