Metodološke značilnosti raziskovanja sodobnega otroštva na Hrvaškem s pedagoško psihološke perspektive - Dubovicki, Snježana; Velki, Tena (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Osnovni namen raziskave je bil prepoznati metodološke značilnosti raziskovanja sodobnega otroštva. Za ta namen so bili analizirani izbrani prispevki iz hrvaških znanstvenih revij, ki obravnavajo sodobno otroštvo, objavljeni v zadnjih dveh letih. Pri analizi gradiva smo uporabili naslednje kriterije, to so: družboslovna veda, področje pedagogike in psihologije, starost udeležencev v raziskavi (6- do 14-letniki) in citiranost revije. Upoštevali smo metodološke posebnosti sodobnih pristopov. Rezultati raziskave kažejo, da se pri preučevanju sodobnega otroštva ne uporabljajo sodobni pristopi.
Keywords: sodobno otroštvo, pedagogika, psihologija, kvalitativna metodologija, kvantitativna metodologija