Na učenca osredinjen pouk naravoslovja in tehnike: model dejavnikov na organizacijski in individualni ravni - Pejić Papak, Petra; Valenčič Zuljan, Milena; Zuljan, Darjo (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Na učenca osredinjen pouk je bistvenega pomena za doseganje ciljevsodobnega pouka naravoslovja in tehnike. Organizacija takšnega poukazahteva učiteljevo zmožnost oblikovanja kognitivno izzivalnega pouka vspodbudnem učnem okolju. Temeljni namen raziskave je bilo ugotoviti, ali jeučiteljeva organizacija na učenca osredinjenega pouka povezana z dejavnikina ravni šole (organizacijski kontekst) in dejavniki na individualni ravni(individualni kontekst). Oblikovali smo model, ki vsebuje štiri sklopedejavnikov. Rezultati so pokazali statistično pomembno povezavo medpoukom, naravnanim na učenca in vsemi štirimi sklopi dejavnikov.
Keywords: pouk osredotočen na učenca; naravoslovje in tehnologija; model štirih dejavnikov; profesionalni razvoj; spodbudno okolje