Bralna kultura s psihološke in z vzgojno-izobraževalne perspektive - Pečjak, Sonja (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
V prispevku pišemo o bralni kulturi in branju kot vrednoti v slovenskemprostoru, pri čemer so teoretični razmisleki podprti z empiričnimi izsledkitujih in domačih psiholoških in vzgojno-izobraževalnih študij o bralni kulturi.S psihološkega vidika poskušamo odgovoriti na vprašanja, kaj je bralnakultura in kateri so njeni elementi, kdaj branje lahko postane vrednota inkatere so ovire pri razvoju bralne kulture. Na ta vprašanja odgovarjamo sperspektive družinskega in šolskega okolja ter nakazujemo nekatere možnostispoprijemanja z ovirami, predvsem z vidika vloge družine in šole oz. učiteljev,kot jih nakazuje tudi Nacionalna strategija razvoja bralne pismenosti.
Keywords: bralna kultura, razvijanje bralne kulture, družina, šola oz. učitelji in izobraževanje učiteljev