Crisis Situations Among Children/Adolescents with Emotional and Behavioural Disorders in Education - Vrhunc Pfeifer, Katja (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Krizne situacije otrok/mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v vzgoji in izobraževanju. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zlasti v vzgojnih zavodih se srečujejo s kriznimi situacijami, ki so posledicačustvenih in vedenjskih težav/motenj otrok/mladostnikov.. Najpogosteje se spopadajo z različnimi vrstami nasilja, avtoagresijo, uporabo prepovedanih substanc ter zlorabami. Pogosti so tudi primeri otrok/mladostnikov, ki jim lahko pripisujemo težave v duševnem zdravju. Krizne intervencije se razlikujejo od zahtevnosti situacije, ne glede na pristop pa je za vsa kakršno reševanje ključnega pomena odnos. Namen prispevka je prikazati in elaborirati najpogostejše krizne situacije ter nekatere uspešne intervencije za tovrstne primere.
Keywords: krizna situacija; vedenjske in čustvene motnje; vzgojni zavod; krizna intervencija; strokovni delavci