Poučevanje predmeta šport z vidika kompetenc razrednih učiteljev - Planinšec, Jurij; Matejek, Črtomir (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se učitelji razrednega pouka čutijo dovolj kompetentne za izvajanje predmeta šport ter kako je kompetentnost povezana z delovno dobo in športno  dejavnostjo učiteljev.Raziskava je temeljila na neslučajnostnem namenskem vzorcu 220 učiteljev razrednega pouka. Rezultati kažejo, da učitelji razrednega pouka najvišje vrednotijo kompetence, ki se nanašajo na načrtovanje, organizacijo, izvedbo in evalvacijo pouka športa. Manj kompetentne se čutijo predvsem, ko gre za vključevanje otrok s posebnimi potrebami v športno vadbo. Športno najbolj dejavni učitelji in tisti z najdaljšo delovno dobo kompetence ocenjujejo višje kot manj športno dejavni učitelji in tisti z manj delovne dobe.
Keywords: športna vzgoja, razredni učitelji, strokovno usposabljanje, profesionalni razvoj, predmetno specifične kompetence