Elementary and middle school students’ school attitudes and extracurricular activities - Şeker, Hasan (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Odnos osnovnošolcev in srednješolcev do šole in izvenšolske dejavnosti. Namen raziskave je ugotoviti kakšen odnos do šole imajo osnovnošolci in dijaki srednjih šol. V raziskavi je bilo uporabljeno orodje za merjenje odnosa do šole. Udeleženih je bilo 410 učencev in dijakov. Rezultati pričujoče raziskave kažejo, da hoteno sodelovanje v šolskih dejavnostih vpliva na odnos do šole in da stopnja hotenega sodelovanja v višjih razredih upada. Ugotovili smo tudi, da obstaja pozitivna korelacija s sodelovanjem v izvenšolskih dejavnostih. Srednji rezultat v odnosu do šole je pri učencih, ki hoteno sodelujejo v izvenšolskih dejavnostih, pomembno višji kot pri učencih, ki ne želijo sodelovati.
Keywords: izvenšolske dejavnosti, osnovna šola, srednja šola, odnos do šole, udeleženi učenci, hotena udeležba.