Interaction between Children with Developmental Disabilities and Artwork - Brajčić, Marija; Sunko, Esmeralda (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Interakcija med študenti z razvojnimi motnjami in umetninami. Študija je bila izvedena med študenti z motnjami v razvoju na treh ustanovah v Splitu na Hrvaškem. V raziskavi je sodelovalo 32 študentov, starih od 17 do 21 let. Izvedena je bila kvalitativna raziskava, ki je uporabila metodo estetskega transfera z namenom spodbuditi študente k reagiranju in prepoznavanju razlik med njihovimi reakcijami. Študenti so komunicirali s umetninami sodobnega slikarja Joana Miroa. Raziskava je pokazala, da opazovanje umetnin preko dela vizualnih umetnosti v ustanovah, ki vključujejo študente z motnjami v razvoju, izpolnjuje svoj namen, saj so se na strukturiran način opazovanja umetniških del študenti samoaktivirali pri ocenjevanju lastnih kompetenc in kompetenc v likovnem izražanju vizualnih umetnosti.
Keywords: Joan Miró, metoda estetskega transferja, študenti s posebnimi potrebami