„Prepovedane teme” v sodobni umetnostni vzgoji? - Zupančič, Tomaž (Revija za elementarno izobraževanje, 2011)
V prispevku je predstavljena raziskava, ki se ukvarja z vprašanjem, ali so vsa likovna dela sodobne umetnosti primerna za uporabo pri umetnostni vzgoji v šoli ali ne. Osredotoča se na likovna dela, ki tematizirajo nasilje, ubijanje in samopohabljanje. Predstavljene so sodobne likovnopedagoške teorije, ki zadevajo to tematiko. Predstavljena in opisana so izbrana likovna dela, metodologija in rezultati raziskave, izvedene na vzorcu študentov likovne pedagogike. Na podlagi ugotovitev niso podana univerzalna pravila, saj – verjamemo – ta niso mogoča, ampak splošni napotki, kako se v bodoče lotevati te problematike.