Digitalne kompetence vzgojiteljev predšolskih otrok: primerjalna študija digitalnih praks predšolskih učiteljev med pandemijo COVID-19 in po njej - Tokić, Bernarda; Karamatić Brčić, Matilda; Miočić, Marijana (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V študiji so predstavljene zaznave in uporaba digitalnih medijev med vzgojitelji v zgodnjem otroštvu med pandemijo COVID-19 in po njej, in sicer z namenom bolje razumeti spreminjajoče se prakse uporabe IKT v zgodnjem izobraževanju. Z uporabo longitudinalnega raziskovalnega načrta so bili podatki zbrani z uporabo strukturiranih vprašalnikov v istih vrtcih v letih 2020 in 2024. Kvantitativna analiza je pokazala stabilno samoevalvacijo digitalnih kompetenc, a spreminjajočo se pedagoško rabo in stališča. Ugotovitve kažejo na potrebo po ciljno usmerjenem digitalnem usposabljanju in sistemski podpori. Novost raziskave je v njeni primerjalni longitudinalni zasnovi, ki ponuja vpogled v dolgoročni vpliv globalne krize na digitalno integracijo v predšolsko vzgojo.