Značilnosti življenskega sloga študentov z normalno telesno maso, prekomerno telesno maso in debelostjo - Matejek, Črtomir; Kukovica, David (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Namen raziskave je raziskati razlike v telesni sestavi in življenjskih navadah med študenti z normalno telesno težo (dalje NTT) in študenti s prekomerno telesno težo in debelostjo (dalje PTT in D). Vzorec zajema 55 študentov, starih od 21 let do 25 let, ki so izpolnili standardizirane vprašalnike (HLPCQ, IPAQ-SF, WHO-5) in opravili meritve telesne sestave z napravo InBody 270. V sklopu statistične analize je bil izveden t-test za neodvisne vzorce ter izračunan kazalec Cohenov d za oceno velikosti učinkov. Študenti skupine PTT in D so imeli statistično značilno višje vrednosti telesne maščobe, brezmaščobne mase in mase skeletnih mišic. Čeprav so bile razlike v telesni sestavi očitne, se življenjske navade med skupinami ne razlikujejo statistično značilno. Pristranskost pri samoocenjevanju življenjskega sloga in dobrobiti kliče po oblikovanju objektivnejših merskih instrumentov in nadaljnjih raziskavah.