Od digitalne tehnologije do zdravih navad: interdisciplinarne podlage za razvoj programov usposabljanja za zdrav življenjski slog otrok - Dolenc, Kosta; Fošnarič, Samo (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V članku proučujemo vplive digitalne tehnologije na otrokov razvoj, pri čemer se osredinjamo na telesne, kognitivne in čustvene vidike. V uvodu so poudarjene koristi digitalnih orodij za izobraževanje in učenje jezika, vendar so izpostavljena tudi povezana tveganja, kot so telesna nedejavnost, motnje spanja in težave z duševnim zdravjem. Dosleden metodološki pristop zagotavlja vključevanje kakovostnih podatkov, medtem ko podpoglavja obravnavajo ključne teme, vključno z medsebojnim vplivom časa pred zaslonom, telesne dejavnosti in prehrane. Zaključek poudarja interdisciplinarne ukrepe, vključno z okvirom projekta Zdrav življenjski slog za trajnostni razvoj in vseživljenjsko učenje (dalje ZŽS), ki združujejo tehnologijo, zdravje in varovanje okolja. Cilj tega pristopa je spodbujati izbiro zdravega življenjskega sloga.