Ali učiteljev interes vpliva na pogostost izvajanja pouka izven učilnice pri začetnem družboslovju? - Jančič Hegediš, Polona (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V članku so predstavljene ugotovitve raziskave, katere namen je bil ugotoviti, ali učiteljev interes in drugi dejavniki vplivajo na uveljavljanje pouka izven učilnice pri začetnem družboslovju v osnovnošolskem izobraževanju. Uporabljen je bil konvergentni model kombiniranega raziskovalnega pristopa. Rezultati kažejo, da se pouk izven učilnice pri začetnem družboslovju v praksi izvaja manj pogosto, kot bi bilo za pričakovati glede na didaktične smernice poučevanja začetnega družboslovja, saj večina učiteljev izvaja pouk izven učilnice le enkrat na mesec ali redkeje. Učiteljev osebni interes se je izkazal kot pomemben dejavnik, ki vpliva na pogostost izvajanja pouka izven učilnice.