Podpora in razvijanje dobrobiti učencev skozi prehodni objekt ter rituale v osnovnošolskem izobraževanju - Komzáková, Martina; Koželuhová, Eva (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Dobro počutje je ključno za učni in osebnostni razvoj učencev. Ker so šole osrednji del otrokovega vsakdana, morajo zagotavljati varno okolje, ki podpira njihove čustvene potrebe. V študiji prikazujemo, kako osnovnošolski učitelji uporabljajo prehodne predmete in rituale, ki otrokom pomagajo pri prilagajanju na šolo in občutku varnosti. Ugotovitve kažejo, da učitelji te elemente uporabljajo intuitivno, pogosto brez teoretičnega ozadja. Kljub neformalni rabi ti pristopi pozitivno vplivajo na na prilagajanje učencev in na klimo v razredu. Poudarjamo pomen vključevanja prehodnih elementov v pedagoško prakso ter potrebo po izboljšanem usposabljanju učiteljev, osredinjenem na čustveno dobrobit učencev in njeno vlogo v zgodnjem izobraževanju.