Pogledi staršev na dejavnike stresa in podpore: dobro počutje in socialna podpora med prehodi v zgodnjem otroštvu - Pölzl-Stefanec, Eva; Gutmann, Nina (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Prehod iz družinske v institucionalno predšolsko vzgojo in varstvo predstavlja ključno fazo tako za otroke kot za starše. V študiji proučujemo stresorje in dejavnike podpore, ki vplivajo na starše med uvajanjem otrok v jasli in vrtec. Kot teoretični okvir za analizo starševskih strategij spoprijemanja s stresom služi Antonovskyjev koncept koherence. Na podlagi 15 kvalitativnih polstrukturiranih intervjujev s starši analiziramo čustvene, organizacijske in družbene izzive, ki so jih starši dojemali kot stresorje in dejavnike podpore v obdobju prehoda. Ugotovitve kažejo, da lahko na dejavnike podpore usmerjen pristop zmanjša stres ter podpira čustveno in socialno prilagajanje tako staršev kot otrok.