Umetniški portfelji v začetnem izobraževanju vzgojiteljev predšolskih otrok kot sredstvo pridobivanja strokovnih kompetenc in reflektivne prakse - Županić Benić, Marijana (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V raziskavi smo preučevali umetniške portfelje študentov drugega letnika dodiplomskega študija zgodnjega in predšolskega izobraževanja na Pedagoški fakulteti v Zagrebu ter njihovo refleksijo o lastnih umetniških delih. Cilj je bil ugotoviti, kako študenti doživljajo, reflektirajo in interpretirajo proces svojega ustvarjalnega dela. Z refleksijo študenti pridobivajo globlje razumevanje likovnega izražanja ter izpopolnjujejo sposobnost načrtovanja in vrednotenja likovnih dejavnosti za izvajanje v prihodnjem delu z otroki. Rezultati kažejo, da študenti, katerih refleksije o lastnih umetniških delih v portfeljih so podrobnejše, izkazujejo višjo raven samozavedanja, ustvarjalnosti in pedagoških kompetenc.