Razvoj in predhodna validacija vprašalnika o aktivnem državljanstvu: nizozemsko-flamska in grška različica - Chiou, Vana; Holz, Oliver (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Namen študije je bil razviti vprašalnik za ocenjevanje učiteljevih praks, pedagoškega znanja in šolskih praks, povezanih z aktivnim državljanstvom, v meddržavni študiji. Prvi osnutek vprašalnika o aktivnem državljanstvu (angl. Active Citizen Compass – ACC) v angleščini je pregledala skupina strokovnjakov. Vprašalnik je bil preveden v nizozemščino in grščino ter preizkušen glede dvoumnosti, jasnosti in prijaznosti do uporabnika. Nato sta bili nizozemsko-flamska in grška različica pilotno testirani pri 54 učiteljih iz Flandrije in 63 učiteljih iz Grčije. Podatki o zanesljivosti in veljavnosti kažejo, da sta lestvici ACC v nizozemščini in grščini zanesljivo in veljavno merilo aktivnega državljanstva v šolah.