Duhovnost otrok v družinah in tistih v institucionalni oskrbi - Kardum, Goran; Grčič, Ante; Marina, Marina (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Namen raziskave je bil preučiti razlike v duhovnosti otrok, ki živijo v institucionalnem varstvu, in otrok, ki odraščajo v družinah. Z metodo parov so bili v vzorec vključeni otroci z vedenjskimi težavami, ki so uporabniki institucionalnega varstva, ter otroci iz družin, ki so jim po sociodemografskih spremenljivkah enakovredni. Z uporabo mešane metodologije (lestvica duhovne občutljivosti in vprašalniki Santa Clara ter interpretativna fenomenološka analiza in tematska analiza intervjujev) so rezultati pokazali razlike v razumevanju duhovnosti med tema dvema skupinama. Otroci iz institucionalnega varstva so dosegli višje rezultate na vprašalnikih o duhovnosti, kvalitativna metodologija pa je pokazala večjo stopnjo sočutja do bližnjih oseb ter globlji odnos s transcendentnim.