Novo polistohastično statistično sklepanje v družboslovju – Določitev novih pravil in mejnih vrednosti - Opic, Sinisa (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Okvir testiranja pomembnosti ničelne hipoteze (angl. Null Hypothesis Significance Testing – NHST) je sprožil precejšnjo razpravo v znanstveni skupnosti. To je vodilo do številnih študij, ki zagovarjajo ponovno oceno sedanjega sistema. Novo polistohastično statistično sklepanje definira metode statističnega sklepanja, ki združujejo pravila in pragove tako za zavračanje ničelne hipoteze kot za potrditev alternativne hipoteze. Ta pristop poenoti nadzor nad vplivom anketirancev na statistično pomembnost in uvede merila, kot sta velikost učinka in Bayesov sklep za potrditev alternativne hipoteze. Za razliko od NHST polistohastično statistično sklepanje nadzoruje napako tipa I (p-vrednost) in želi optimizirati potrditev dokazov brez povečanja tveganja napak tipa II.