Pojmovanja profesionalnega razvoja med vzgojitelji – njihova povezava z motivi izbire poklica in s poklicnim zadovoljstvom - Žveglič Mihelič, Mojca; Valenčič Zuljan, Milena; Plešec Gasparič, Romina (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V prispevku nas zanimajo vzgojiteljeva pojmovanja profesionalnega razvoja v povezavi z motivi za izbiro poklica in poklicnim zadovoljstvom. Rezultati raziskave med 145 slovenskimi vzgojitelji kažejo, da v povprečju pozitivno pojmujejo profesionalni razvoj, a je upoštevanje vidika pomena učenja in poglobljene refleksije v tem pojmovanju odvisno od motivov za izbiro poklica, ob celovitejšem pojmovanju profesionalnega razvoja pa tudi pogosteje razmišljajo o zapustitvi poklica. Izsledki raziskave potrjujejo potrebo po boljši pripoznavi potreb vzgojiteljev in njihovih ovirah na delovnem mestu.