Preprečevanje poškodb v predšolskem in osnovnošolskem izobraževanju: analiza perspektiv in strokovnega znanja učiteljev - Loudová Stralczynská, Barbora; Chroustová, Kateřina; Bílek, Martin; Chytrý, Vlastimil; Krčmářová, Tereza; Krátká, Jana (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V članku je predstavljena raziskava, osredinjena na pedagoško osebje ter vpliv njihovega poučevanja varnosti in zdravja pri delu (VZD) na učence v predšolskem in osnovnošolskem izobraževanju. Leta 2021 je bila izvedena anketna raziskava med 227 učitelji enajstih predšolskih izobraževalnih ustanov in osnovnih šol, v Pragi na Češkem. Učitelji predšolskih otrok so se ocenili kot bolj usposobljeni za področje VZD kot učitelji osnovnošolskega izobraževanja, čeprav so imeli predšolski otroci večjo stopnjo poškodb. Pogostejše usposabljanje na področju VZD ni vplivalo na samooceno učiteljev, zmanjšalo pa je stopnjo poškodb otrok, zlasti če je bilo opravljeno več kot enkrat letno.