Vseživljenjsko učenje z vidika vzgojiteljic - Lisjak, Korana; Zovko, Anita (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Nenehno strokovno izpopolnjevanje in usposabljanje nista le izbiri, temveč predstavljata tudi obveznost in odgovornost vsakega pedagoga. Namen raziskave je bil raziskati stališča vzgojiteljic, zaposlenih v vrtcih v sedmih županijah Republike Hrvaške, o pomenu vseživljenjskega učenja. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 279 vzgojiteljic, kot merski instrument pa je bil uporabljen anketni vprašalnik. Rezultati raziskave kažejo, da se vzgojiteljice zavedajo pomena vseživljenjskega učenja in profesionalnega razvoja. Poudarjajo, da jim strokovno izpopolnjevanje omogoča razvoj kompetenc in prispeva k izboljšanju njihove pedagoške prakse. Največ vzgojiteljic se strokovnih izobraževanj udeležuje večkrat letno, obliko izobraževanja najpogosteje izberejo glede na temo, ki jih zanima; oblike strokovnega izobraževanja, ki najbolj ustrezajo njihovim potrebam, pa so interaktivne delavnice.