Stres v vzgojiteljskem poklicu: akcijsko raziskovanje - Jukić, Tonća; Tomić Kaselj, Iskra (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Stres je postal sestavni del zaposlenega življenja sodobnega človeka. Eden od poklicev, kjer je stres zelo prisoten, je tudi vzgojiteljski. Z mislijo na to je bilo izvedeno akcijsko raziskovanje v okviru visokošolskega pouka, s ciljem zmanjšati stres v vzgojiteljskem poklicu. Po enomesečnem obdobju, v katerem so vzgojiteljice uvajale spremembe, ki so zadovoljevale njihove interese in potrebe ter uresničevale njihove izhodiščne vrednote, je bila ugotovljena znižana raven stresa. Hkrati so bile ugotovljene tudi mnoge koristi izvedene raziskave na osebni in profesionalni ravni. Delo nakazuje na potrebo po organizaciji motivacijskega pedagoškega okolja v visokem šolstvu za ustvarjanje pozitivnih sprememb v življenju in delu študentov.