Motorična učinkovitost v povezavi s statusom telesne teže in spolom predšolskih otrok - Muhič, Miran (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Primanjkljaji motoričnih spretnosti in funkcij so povezani tudi s prekomerno težo in debelostjo pri otrocih. Namen raziskave je bil raziskati razvoj motorične učinkovitosti 3-4 leta starih otrok v sedemmesečnem obdobju in ugotoviti morebitne razlike v motorični učinkovitosti med spoloma in glede na status telesne teže. V raziskavi je sodelovalo 45 otrok (21 deklic, 24 dečkov), povprečna starost otrok je bila 39 mesecev. Analiza rezultatov testiranja razlik v motorični učinkovitosti glede na status telesne teže in komponento gibanja ni pokazala statistično značilnih razlik (p>0,05) med otroci z normalno telesno težo in otroci s prekomerno telesno težo.