Metakognitivne spretnosti učencev v primarnem matematičnem izobraževanje - Nováková, Eva (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V izobraževalni teoriji in raziskavah se metakognicija vedno bolj obravnava kot pomemben napovednik uspešnega učenja – je ključ do učenja in akademskih dosežkov. Študija raziskuje »off-line« metakognicijo (tj. raven napovedovanja in raven samoevalvacije) v povezavi z reševanjem matematičnih problemov osnovnošolcev. Raziskava je bila izvedena na skupini 311 učencev 16 razredov osnovnih šol. Uporabili smo test, sestavljen iz petih nalog, ki so vključevale tudi vprašanja, s katerimi smo želeli ugotoviti stopnjo napovedovanja in stopnjo samoevalvacije učencev. Uporabili smo metodologijo kvantitativnega pedagoškega raziskovanja. Iz ugotovitev raziskave izhaja, da so učenci, ki so bili uspešni pri reševanju nalog, dosegli višjo stopnjo napovedovanja in samoocenjevanja kot učenci, ki so bili pri reševanju nalog neuspešni.