Autistic Spectrum Disorders and Creativity: Comparative Study of the Art Works - Aleksandrovich, Maria; Zoglowek, Herbert (Revija za elementarno izobraževanje, 2014)
Motnje avtističnega spektra: Primerjalna študija o likovnih delih. Namen prispevka je orisati rezultate pilotske raziskave, v kateri smo primerjali risbe običajno razvitih predšolskih otrok in otrok z motnjami avtističnega spektra iste starosti. V raziskavi smo uporabili Goodenough-Harrisovega testa risanja (GHDT) (1926, 1963). Analizirali smo avtoportrete otrok iz obeh skupin z vidika kategorij, kot so črta, velikost, barva in detajli. Za ugotavljanje razlik med skupinama smo uporabili statistično analizo variance. Rezultati kažejo, da v risbah proučevanih skupin z vidika uporabljenih črt, velikosti, barv in detajlov ni statistično pomembnih razlik.