Zadovoljstvo z delom in poklicno izgorevanje vzgojiteljev - Mandarić Vukušić, Anita; Valentina (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V prispevku preučujemo povezavo med poklicno izgorelostjo vzgojiteljev v vrtcih ter njihovo stopnjo izobrazbe in delovnimi izkušnjami. Podatke smo pridobili z anketnim vprašalnikom, na keterega je odgovorilo 206 vzgojiteljev. Glede na rezultate so vzgojitelji najbolj zadovoljni z delom z otroki in sodelovanjem s sodelavci. Najmanj so zadovoljni z mesečnim dohodkom, ponudbo strokovnega izobraževanja, delovnimi razmerami in organizacijo dela. Samoocena delovne izčrpanosti in odtujenosti od dela ni pokazala statistično značilnih razlik, je pa razlika zabeležena pri delovni zavzetosti. Najvišjo stopnjo delovne zavzetosti imajo vzgojitelji z univerzitetno izobrazbo ter tisti, ki so na zacetku kariere.