Involvement in Sports Clubs and Informal Sport Activities of Primary and Secondary School Children in Liechtenstein - Kühnis, Jürgen; Wachter, Beat; Frommelt, Christian (Revija za elementarno izobraževanje, 2016)
Udeležba v športnih klubih in rekreacijskih aktivnostih otrok in mladostnikov v Liechtensteinu. Že dolga leta so športne aktivnosti otrok in mladostnikov glavna tema znanstvenih raziskav na področju športne znanosti. V tej raziskavi je dokumentirana udeležba 11-15 letnih učencev v športnih klubih in rekreacijskih dejavnostih v Liechtensteinu. Udeležba je obravnavana v skladu z njihovimi željami ter glede na njihovo starost in spol. Analiza je zasnovana na štirih statističnih raziskavah, izvedenih med leti 2004 in 2015 ter vsebuje podatke za skupaj 1262 učencev razredne (5. razred) in predmetne (7. in 9. razred) stopnje osnovnih šol. Na podlagi naših ugotovitev lahko sklepamo, da sta gibanje in šport priljubljeni razvedrili za prosti čas pri učencih vseh starostnih skupin (ne glede na spol otrok). Popolnoma nezainteresiranih za šport je manj kot 5 % mladostnikov med 11. in 13. letom starosti ter manj kot 10 % mladostnikov v 15. letu starosti. Očitno so najbolj aktivni ter včlanjeni v športne klube (trenutno 84,7 %) enajstletniki (5. razred). Po prehodu na predmetno stopnjo njihova udeležba v športnih klubih upade, medtem ko udeležba pri rekreacijskih aktivnostih (več kot 85 %) v različnih starostnih obdobjih ostane relativno stabilna. Za razliko od preostalih raziskav v zvezi s športnimi dejavnostmi otrok in mladostnikov, naši podatki kažejo izenačitev oz. izginjanje spolno določenih razlik pri udeležbi v športnih klubih ter pri rekreacijskih aktivnostih.