Digitalne naprave in medosebna komunikacija skozi čas - Bratina, Tomaž (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Digitalna komunikacija, podprta z mobilnimi napravami, pomembno vpliva na medsebojne odnose. Kadar oseba hkrati uporablja mobilno napravo in digitalno komunicira, je medosebna komunikacija zelo omejena in negativno vpliva na medosebne odnose. Tako vedenje vpliva na osebno bližino, empatijo in zaupanje, vključno z občutkom, da je fizično prisotna oseba nezaželena ali odveč. Vedenjski vzorci pa se bistveno spremenijo, ko je prisotna ljubljena oseba. Rezultati kažejo, da se vedenjski vzorci v petih letih niso bistveno spremenili. Še vedno sta prisotna sočasna digitalna komunikacija in nadomeščanje medosebnega stika ali klica s tekstovnim sporočanjem, z manjšim odstopanjem v obdobju po pandemiji, ki kažeta željo po več osebnih stikih. Osebni stik z ljubljenimi osebami namesto digitalnega je še vedno primarna izbira.