Pregled miselnih računskih strategij in pogostost njihove uporabe - Jurić, Josipa; Pjanić, Karmelita (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
V prispevku predstavljamo raziskavo strategij miselnega računanja in pogostost njihove uporabe pri nalogah. Kategorizirali smo strategije miselnega računanja pri štirih osnovnih matematičnih operacijah in ugotavljali koliko različnih strategij so učenci uporabili pri testu, ki je vseboval miselne računske naloge ter pripravili pregled odgovorov v intervjujih. Analizirali smo tudi razlike v številu uporabljenih strategij glede na starost. Ugotovili smo, da uporaba matematike pri pouku, ne prispeva vedno k razvoju in fleksibilnosti uporabe miselnih strategij računanja. Eden od ugotovljenih razlogov je ta, da študenti raje uporabljajo že prej usvojene pisne algoritme.