Analiza slikanic, ki razkrivajo spolne stereotipe večkodno - Moya-Guijarro, Jesús; Ventola, Eija (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Članek odkriva strategije prehodnosti, uporabljene v šestih slikanicah, ki razkrivajo spolne stereotipe. Izbrane so bili zaradi mnogih skupnih značilnosti; vsa besedila so verodostojna, napisana v angleščini in niso bila ustvarjena v eksperimentalne namene, izbrane zgodbe so namenjene otrokom (od štirih do devetih let). Uporabljena teoretična okvira sta SFJ (Halliday 2004) in vizualna socialna semiotika (Kress in van Leeuwen 2006, Painter et al. 2013). Ugotovitve kažejo, da pomenska teža vključenih podob (akcija in reakcija) skupaj z verbalnimi in miselnimi procesi zaznavanja zagotavlja bistvene namige za spodbujanje naprednih diskurzov o spolih. Analiza tudi dokazuje, da se metonimije v bistvu uporabljajo za poudarjanje pomembnih vidikov zgodbe, ki razkriva spolne stereotipe.