Raba spleta, spletne izkušnje in tveganja otrok s Kosova - Saliu, Hasan; Rexhepi, Zija; Shatri, Saranda; Kamberi, Mimoza (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Članek preučuje rabo spleta, spletne izkušnje in s tem povezana tveganja otrok s Kosova. Gre za državo, ki ni bila vključena v evropski projekt Kids Online, zato smo v raziskavi izvedli anketo na temelju vprašalnika Kids Online. V raziskavi je sodelovalo 437 otrok, starih od 11 do 16 let, iz 34 kosovskih šol. Rezultati kažejo, da več kot 90 odstotkov otrok te starosti na spletu preživi dnevno od ene ure do šest ur, med najbolj priljubljenimi spletnimi okolji pa sta YouTube in Instagram. Iz rezultatov raziskave tudi razberemo, da ima preko 90 odstotkov otrok v lasti pametni telefon. Pomemben rezultat je tudi, da so številni starši priznali, da imajo manj znanja o tehnologiji kot njihovi otroci. Avtorji poudarjajo pomen starševske mediacije in izobraževanja na tem področju ter predlagajo uvedbo posebnega predmeta o medijski pismenosti na preduniverzitetni ravni na Kosovem.