Na učenca osredinjen pouk naravoslovja in tehnike: model dejavnikov na organizacijski in individualni ravni - Pejić Papak, Petra; Valenčič Zuljan, Milena; Zuljan, Darjo (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Na učenca osredinjen pouk je bistvenega pomena za doseganje ciljev sodobnega pouka naravoslovja in tehnike. Organizacija takšnega pouka zahteva učiteljevo zmožnost oblikovanja kognitivno izzivalnega pouka v spodbudnem učnem okolju. Temeljni namen raziskave je bilo ugotoviti, ali je učiteljeva organizacija na učenca osredinjenega pouka povezana z dejavniki na ravni šole (organizacijski kontekst) in dejavniki na individualni ravni (individualni kontekst). Oblikovali smo model, ki vsebuje štiri sklope dejavnikov. Rezultati so pokazali statistično pomembno povezavo med poukom, naravnanim na učenca in vsemi štirimi sklopi dejavnikov.