The Meaning of Radicalisation in Modern Social Pedagogy - Bogdan Zupančič, Ana (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Pomen radikalizacije v sodobni socialni pedagogiki. V prispevku definiramo radikalizacijo tudi kot del procesov novodobnega osvobajanja, ki jih prepoznamo v prepletu emancipacijskega potenciala v socialni pedagogiki in mobilizacijske dimenzije v teoriji razvoja skupnosti. Vzporedno problematiziramo notranje razcepljeno socialnopedagoško držo, ki po eni strani želi osvobajati, po drugi pa se vedno znova ujame v ohranjanje obstoječih »zatiralskih« oblastnih razmerij. Pri tem upoštevamo pomisleke v zvezi s politično akcijo kot ciljem »radikalizirajoče« socialne pedagogike, ki kažejo na to, da smo v socialni pedagogiki ponotranjili sodelovanje kot demokratično »normo« reševanja socialne in druge družbene problematike in jo s tem sprejeli kot edino formalno realno možnost za doseganje strukturnih sprememb.