The Experience of Residential Care from the Perspective of Adolescents and Caregivers - Gazilj, Ivana; Borić, Ivana; Ćosić, Andrea (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Izkušnje stanovanjske oskrbe skozi perspektivo mladostnikov in vzgojiteljev. Cilj študije je zagotoviti vpogled v izkušnje obravnav v vzgojnih zavodih z vidika bivajočih otrok in mladostnikov ter strokovnjakov. Podatki so bili zbrani v dveh mladostniških vzgojnih zavodih. Rezultati kažejo, da so mladostniki in vzgojitelji negativno naravnani do obravnav v vzgojnih zavodih. Mladostniki so še bolj dvomljivi glede namena obravnav v vzgojnih zavodih, saj je v dejavnostih in poteku obravnave preveč monotonost, kakor tudi stigmatiziranje s strani lokalne skupnosti. Vzgojitelji poudarjajo svoje razočaranje zaradi neustreznega sistema intervenc in kompleksnosti dela z otroki z večplastnimi tveganji in težavami.