Otroci z zmanjšano kognitivno učinkovitostjo in seštevanje naravnih števil do 20: študija primera - Budínová, Irena; Janík, Tomáš (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Raziskava obravnava poučevanje in učenje seštevanja naravnih števil do 20 v prvih dveh letih osnovne šole. Prvi del predstavlja teoretska izhodišča za seštevanje naravnih števil, postopkovni in pojmovni pristop k seštevanju ter teorijo seštevalne triade. Očrtani so vzroki težav, ki jih imajo nekateri otroci na področju seštevanja naravnih števil, vprašanje zmanjšane kognitivne učinkovitosti pa je na kratko predstavljeno kot eden od teh vzrokov. Drugi del raziskave predstavlja študija primera deklice (stare 7 let), ki je pri učenju seštevanja imela težave. Opisani so pristopi in rezultati popravnega vodenja deklice. V razpravi je vprašanje seštevanja naravnih števil vključeno v širši pedagoški kontekst.