The cognitive aspect of interactive learning and teaching in visual arts education - Zlata Tomljenović (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Kognitivni vidik interaktivnega učenja in poučevanja pri pouku likovne umetnosti. Naloga sodobnega pouka likovne umetnosti je omogočiti kakovostno interakcijo med vsemi udeleženci učnega procesa, s pomočjo katere učence spodbujamo k razmišljanju, domišljiji, ustvarjanju novih idej in razvoju kognitivnih dejavnosti višjega reda. Cilj izvedene empirične raziskave je bil preveriti in analizirati razlike v rezultatih učencev v kontrolni (KS) in eksperimentalni skupini (ES) (n = 285) glede znanja in razumevanja vsebinpri pouku likovne umetnosti. Analiza rezultatov je pokazala, da so učenci v ES pokazali bistveno boljše rezultate v primerjavi z učenci v KS, kar pomeni, da je interaktivni model učenja in poučevanja pozitivno vplival na razumevanje vsebine pouka likovne umetnosti pri učencih.