O razmerju med poukom nemščine in poukom prvega jezika v kontekstu migrantske večjezičnosti v okviru šolske teorije - Rainer Hawlik (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V prispevku so v navezavi na kritično raziskovanje moči migracijske pedagogike teoretično obravnavani pogoji, v katerih se številni šoloobvezni večjezični otroci z nemščino kot drugim jezikom izobražujejo v avstrijskem šolskem sistemu. Z vidika sistemske teorije se članek osredotoča na odnos študentov pedagoških programov do njihovih večinoma večjezičnih učencev na Dunaju in odpira vprašanja o habitualizaciji nemščine kot ciljnega jezika in ovirah pri izobraževanju večjezičnih učencev, ki na Dunaju pogosto prihajajo iz družbenoekonomsko in kulturno prikrajšanih okolij.