Večjezični spomin migracije - Participativni projekt ustne zgodovine v Avstriji - Georg Traska (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
V članku je predstavljena participativna metoda, ki smo jo razvili v okviru projekta "Večjezični spomin migracije" v luči političnega ozadja nepriznane avstrijske migracijske zgodovine in politične paradigme enojezičnosti. Participativni koncept vključuje dijake v raziskovalni proces avstrijske migracijske zgodovine, pri čemer nagovarja zlasti (vendar ne izključno) dijake z lastnim migracijskim in večjezičnim ozadjem, ki v okviru projekta izvajajo medgeneracijske biografske intervjuje. Namen projekta je na podlagi jezikovnih spretnosti učencev in stikov s skupnostjo ustvariti prispevek k nacionalnemu "arhivu migracij", ki kot tak v Avstriji ni institucionaliziran.