Validity of the “fall back” test for boldness - Saša Veličković; Miloš Paunović; Vladan Vukasinović (Revija za elementarno izobraževanje, 2016)
Veljavnost padca vznak kot preizkusa drznosti. Med sinonimi za besedo drznost so pogum, neustrašenost, korajža, junaštvo, herojstvo. Najboljši primer poguma v športu so športniki, ki kljub težki situaciji, pogojem in močni konkurenci izvedejo zelo tvegane elemente, rušijo rekorde itd. Merski instrument padca vznak se uporablja v procesu selekcije v orodni gimnastiki. Ob zavedanju, da ta tehnika preizkušanja zahtev padec vznak na nagnjeni ravnini, je za izvedbo te gibalne naloge potrebna določena mera poguma. Namen te raziskave je ugotoviti veljavnost testa s "padcem vznak" in odgovoriti na vprašanje: Je preizkus s padcem vznak dejansko merilo poguma med začetniki v športu? V tej študiji je vzorec predstavljalo 16 dečkov in 33 deklic, devet let (+/- 6 mesecev) starih tretješolcev iz Osnovne šole Jovan Cvijić v Kostolcu. Vzorec spremenljivk so predstavljali rezultati zapisani ob uporabi dveh merskih instrumentov: 1. psihološki pregledni test drznosti in poguma - PSBC (test modeliran po Eriksonovi teoriji psihosocialnega razvojnega testa - About.com Psyhology) in 2. Situacijski gibalni merski instrument - padec vznak MFIB. Izmerjeni rezultati so bili analizirani z ustreznimi statističnimi metodami, ki so skladne z zastavljenimi cilji in nalogami študije. Veljavnost situacijskega gibalnega preizkusa s padcem vznak je opredeljena z izračunom koeficienta korelacije (r) med omenjenim kompozitnim testom in psihološkim preizkusom poguma. Zelo visoki korelacijski koeficienti, ki so bili rezultat v vseh treh primerih (celoten vzorec r = 0,846, vzorec dečkov r = 0,873, vzorec deklic r = 0,845) kažejo visoko veljavnost preizkusa s padcem vznak, t.j. predmet merjenja na preizkusu je v glavnem skladen s predmetom merjenja na PSBC psihološkem testu. Višina korelacijskega koeficienta tudi upravičuje uporabo preizkusa s padcem vznak kot kompozitnega testa. Za vse tri vzorce respondentov je bila ugotovljena visoka veljavnost merskega instrumenta s padcem vznak (MFIB), ki jo kaže Pearsonov koeficient korelacije med merskim instrumentom s padcem vznak ter psihološkim testom poguma in drznosti.