Priporočilni sistemi, starši in predšolski otroci: zgodba, ki se skriva v zakulisju digitalne tehnologije - Lorena Mihelač (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Novembra 2023 je bila izvedena raziskava, v kateri je sodelovalo 554 slovenskih staršev in njihovih predšolskih otrok. Cilj raziskave je bil preveriti, (i) kako starši in njihovi predšolski otroci uporabljajo družbena omrežja in digitalno tehnologijo, (ii) kako starši razumejo pojav »informacijskih mehurčkov« in (iii) preveriti znanje staršev o priporočilnih sistemih. Glede na ugotovitve so vzorci in vedenja digitalne tehnologije staršev in otrok povezani. Poleg tega rezultati kažejo, da ima večina staršev omejeno razumevanje operativnih mehanizmov priporočilnih sistemov in tega, kako prispevajo k izgradnji »informacijskih mehurčkov«.