Uporabnost Vprašalnika o otrokovi predelavi senzornih prilivov pri otrocih z motnjo avtističnega spektra - Nevenka Gričar; David Gosar (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Za otroke z motnjo avtističnega spektra so poleg težav na področju socialne komunikacije ter nefleksibilnega vedenja značilne težave pri odzivanju na senzorne prilive. Naš namen je bil oceniti občutljivost Vprašalnika o otrokovi predelavi senzornih prilivov za prepoznavanje posebnosti senzorne predelave pri otrocih z motnjo avtističnega spektra.  Na podlagi odgovorov 108 staršev nevrotipičnih otrok in 27 otrok z motnjo avtističnega  spektra (3–10 let) smo ugotovili, da vprašalnik med skupinama dobro razlikuje. Vprašalnik lahko uporabljajo strokovnjaki s področja zdravstva, šolstva ali socialnega varstva in je novost na področju prepoznavanja motnje senzorne predelave v Sloveniji. Pridobljene informacije pomagajo načrtovati podporo otroku s senzornimi izzivi.