Kaj je najtežje pri učiteljevem delu z vidika učiteljev, učencev in staršev? - Marlena Plavšić; Marina Diković (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Namen te raziskave je v dejstvu, da čeprav se delo učiteljev na splošno šteje za zadovoljivo, je nekatere njegove vidike mogoče opredeliti kot težje. V tej kvalitativni študiji, izvedeni na Hrvaškem, je bilo intervjuvanih 158 učencev, 78 učiteljev in 148 staršev. Najpogosteje navedeni najtežji vidiki dela učitelja so bili: ohranjanje discipline, prenos znanja, motiviranje učencev, delo s problematičnimi otroki, dobro komuniciranje z učenci, prilagajanje učencem, pravično vrednotenje znanja učencev in delo s starši. Odgovori so se nekoliko razlikovali med udeleženci, med osnovnimi in srednjimi šolami, pa tudi glede na delovno dobo učiteljev.