Slovensko zamejstvo kot vsebine kurikula osnovnih in srednjih šol v Sloveniji - Lucija Čok (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Slovenci v zamejstvu kot avtohtona manjšina živijo vobmejnih območjih Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Skupni evropskiprostor jim omogoča razvoj kulturnega prostora z daljnosežnimiimplikacijami. Analitičen pregled obravnave slovenskega zamejstva skoziprizmo vsebin, ki jo določajo učni načrti osnovnih in srednjih šol, dejanskoizkazuje navzočnost njim namenjene tematike. Raziskovalci so pregledalivsebine osnovnošolskega in srednješolskega kurikula in učbenikov, s pomočjoposebnega vprašalnika za učence, dijake in javnost pa pridobili védenja odejanskem stanju v šolski praksi. Po obdelavi kvantitativnih podatkov inposvetovalnih srečanjih s strokovnjaki so izdelali predloge sprememb učnihnačrtov in izboljšav osnovnošolskega in srednješolskega kurikula.