Europe Needs to Integrate Immersive Learning Quickly at All Education Levels – But How? What to Learn From 25 EU Projects in This Field - Michael Schwaiger (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
V Evropi je imerzivno učenje potrebno hitro vključiti v vse ravni izobraževanja - vendar kako? Česa se je na tem področju mogoče naučiti iz 25 projektov EU? Mnogostranski tehnični razvoj je omogočil, da so poglobljene tehnologije – virtualna resničnost (VR – ang. virtual reality) in obogatena resničnost (AR – ang. augmented reality) ter njuno zlitje v mešano ali razširjeno resničnostjo (MR – ang. mixed reality; XR – ang. extended reality) – našle svojo pot v različna področja življenja in dela. Zaradi njihovih skoraj neskončnih ustvarjalnih možnosti so zelo zanimive tudi za pedagogiko. Kakšne pa so možnosti in kje so omejitve, kje v tem pogledu sploh je Evropa? Da bi našli odgovore, smo ocenili 25 projektov EU, ki se ukvarjajo z učenjem na osnovi VR, AR in XR.