Pozabljeno naravoslovje? Izkušnje in znanje iz naravoslovja pri šolarjih – Pilotna študija v osrednji Švici - Jürgen Kühnis; Désirée Fahrni (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Pilotna študija proučuje, koliko današnji osnovnošolci (6. razred, n = 142, 55.6 % dečki) poznajo običajne lokalne rastlinske in živalske vrste ter ali se to znanje razlikuje glede na izbrane kontekstualne spremenljivke. Opisna analiza je pokazala, da je naravoslovje zelo pomembno in da je večina otrok že pridobila nekaj osnovnega naravoslovnega znanja. V povprečju so pravilno prepoznali 51.2 % živali in 36.2 % prikazanih rastlin, a v njihovem znanju so bile očitne vrzeli. Predstavljeni rezultati so pokazali jasno povezavo med poznavanjem domačih živalskih in rastlinskih vrst, in sicer glede na narodnost otroka, glede na to, če imajo doma vrt in če starši spodbujajo njihovo zanimanje za naravo.