Enhancing self-regulated learning in higher education - Šteh, Barbara; Šarić, Marjeta (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Ena od osrednjih nalog visokošolskega študija je, da študente opolnomoči za poglobljeno učenje, kritično razmišljanje in prevzemanje odgovornosti za študij ter nadaljnje avtonomno delovanje v stroki. Za doseganje tega cilja je ključno, da študenti usvojijo zmožnost samouravnavanja učenja. V prispevku bova predstavili koncept samouravnavanja učenja v povezavi z modeli učenja in dejavnike, ki prispevajo k ustrezni uporabi strategij samouravnavanja. Slednja je odvisna tako od individualnih značilnosti študentov kot od kontekstualnih dejavnikov. Procesov samouravnavanja učenja se je moč naučiti in ti lahko študente vodijo do bolj osmišljenega učenja, večjega zadovoljstva pri študiju in boljših učnih rezultatov.